Miten siirtää pääomaa yritykseen?
Yrityksen alussa toiminnan käynnistäminen vaatii pääomaa. Lisäksi yrityksen heikko kannattavuus ja jo entisestään heikko oma pääoma voivat johtaa tilanteeseen, jossa on tarpeen vahvistaa yrityksen tasetta. Toistuvat tappiolliset tilikaudet heikentävät yrityksen omaa pääomaa ja voivat aiheuttaa yrityksen oman pääoman muuttumisen negatiiviseksi.
Hallituksen rooli
Yrityksen hallituksen on tärkeää seurata omaa pääomaa ja varmistaa sen riittävyys. Osakeyhtiölain mukaan hallituksen on tehtävä välittömästi rekisteri-ilmoitus osakepääoman menettämisestä kaupparekisteriin, jos se havaitsee yrityksen oman pääoman olevan negatiivinen.
Hallituksella on siis aktiivinen velvollisuus huolehtia rekisteri-ilmoituksen tekemisestä, kun oma pääoma on menetetty. Hallitus voi olla vastuussa vahingonkorvauksista, jos rekisterimerkintä jää tekemättä. Välttääkseen tätä rekisteröintivelvollisuutta ja sen yritykselle aiheuttamia kielteisiä seurauksia, voidaan sijoittaa lisää varoja yritykseen. Tässä esitetään keskeisimmät tavat vahvistaa yrityksen omaa pääomaa.
1. Laina ja velan muuntaminen
Yksinkertaisin tapa antaa pääomaa yritykselle on antaa laina osakkaalta. Henkilöosakkaan tapauksessa laina voidaan antaa milloin tahansa, mutta osakeyhtiömuotoisen osakkaan on otettava huomioon liiketaloudelliset perusteet. Aiemmin annettu laina voidaan myöhemmin muuntaa pääomalainaksi välttäen negatiivisen oman pääoman kirjaaminen.
Jos yritykselle ei ole tarvetta sijoittaa lisää pääomaa, omaa pääomaa voidaan kasvattaa myös muuntamalla osittain tai kokonaan yrityksen velkaa yrityksen omaan pääomaan. Yksinkertaisin tapa on muuntaa lainat sijoitetun vapaan oman pääoman rahastoon (SVOP-rahasto). Lainojen muuntaminen on kätevää, kun yrityksellä on vain yksi osakas.
2. Pääomalaina
Yksi tapa lisätä yrityksen pääomaa on antaa uusi pääomalaina. Pääomalainan antajana voi olla sekä yrityksen osakas että ulkopuolinen taho. Osakeyhtiölain asettamat ehdot pääomalainalle on otettava huomioon. Esimerkiksi pääomalaina voidaan palauttaa ja maksaa korkoa vain silloin, kun yrityksen vapaa oma pääoma ja kaikkien pääomalainojen yhteissumma ylittävät tappioiden määrän.
On kuitenkin huomattava, että pääomalaina ei sinänsä lisää yrityksen omaa pääomaa, koska se kirjataan lähtökohtaisesti vieras pääoma -eräksi. Kun harkitaan tarvetta rekisteröidä menetetty oma pääoma, pääomalaina voidaan kuitenkin laskea mukaan omaan pääomaan tietyin edellytyksin.
3. Pääomasijoitus
Yksi tapa vahvistaa yrityksen omaa pääomaa on tehdä sijoitus sijoitetun vapaan oman pääoman rahastoon (SVOP-rahasto). Tämän sijoituksen tekee yleensä yrityksen osakas, mutta se voi tulla myös ulkopuoliselta taholta. Sijoitus SVOP-rahastoon on yksinkertainen tapa tuoda varoja yritykseen, koska se ei edellytä rekisteröintiä kaupparekisteriin. SVOP-sijoitus on sekä koroton että vastikkeeton.
SVOP-rahasto on nimeltään vapaata pääomaa, mikä tarkoittaa, että siitä voidaan jakaa varoja. Sijoitus voidaan palauttaa, kunhan osingonjakoon liittyvät edellytykset täyttyvät. Yhtiökokous päättää varojen jakamisesta hallituksen esityksen perusteella.
4. Osakeanti
Vastikkeellisen SVOP-rahastosijoituksen lisäksi yrityksen omaa pääomaa voidaan vahvistaa myös osakeannilla, jossa sijoittaja saa vastineeksi yrityksen uusia tai hallussa olevia osakkeita.
Lue lisää osakeyhtiön kirjanpidosta
- Kirjanpito asunto-osakeyhtiössä
- Osakeyhtiön kirjanpito-ohjelmistot
- Asunto-osakeyhtiön kirjanpito ja tilinpäätös
- Osakeyhtiön kirjanpito excel
- Pienen osakeyhtiön kirjanpito itse
- Kirjanpito pienelle osakeyhtiölle
- Osakeyhtiön kahdenkertainen kirjanpito: Käytännön esimerkkejä ja ohjeita
- Maksuperusteinen kirjanpito osakeyhtiössä
- Maksuperusteinen tilinpäätös osakeyhtiössä