Ennen yrityksen perustamista

Checklist uudelle yrittäjälle: 10 kohtaa

Yrittäjyys on mahtavaa. Se on myös haasteellista, mutta se kannattaa kokeilla, ainakin kerran. Yrityksen perustaminen voi tuntua työläältä prosessilta, mutta sitä se ei ole. On kuitenkin asioita, jotka kannattaa tehdä tietyssä järjestyksessä. Alla on lueteltu tärkeimmät asiat, jotka sinun tulee ottaa huomioon ennen yrityksen perustamista:

  1. Liikeidean kehittely: Ennen kuin rekisteröit yrityksen, varmista, että sinulla on selkeä ja toimiva liikeidea. Mieti, mitä yrityksesi tekee, miten se tuottaa liikevaihtoa, kenelle se myy ja millä tavoin se erottuu kilpailijoista. Kannattaa tehdä liiketoimintasuunnitelma. Tämä selkeyttää omia ajatuksia, ja on perusedellytys, jos aiot hakea starttirahaa.
  2. Motivaatio, osaaminen ja ammattitaito: Yrittäjyys vaatii vahvaa motivaatiota. Varmista, että sinulla on tarvittava osaaminen ja ammattitaito liittyen liikeideasi alaan. Ole valmis jatkuvasti oppimaan uutta.
  3. Yritysidean kannattavuus: Tee kannattavuuslaskelma selvittääksesi, onko yritysideasi taloudellisesti kannattava. Arvioi omat taloudelliset resurssisi ja mieti, kuinka paljon tarvitset rahaa yrityksen pyörittämiseen. Hae starttirahaa ennen perustamista.
  4. Valitse yhtiömuoto: Pohdi, mikä yhtiömuoto sopii parhaiten yrityksellesi. Yleisimmät vaihtoehdot ovat toiminimi ja osakeyhtiö, mutta myös muita vaihtoehtoja on olemassa.
  5. Lupa-asiat: Selvitä, tarvitsetko erilaisia lupia tai lisensointeja toimialastasi riippuen. Huolehdi, että kaikki tarvittavat luvat ovat kunnossa ennen liiketoiminnan aloittamista.
  6. Rahoitus: Mieti, mistä saat tarvittavan rahoituksen yrityksesi aloittamiseen ja kasvattamiseen. Voit harkita eri vaihtoehtoja, kuten omia säästöjä, lainoja, sijoittajia tai julkista rahoitusta.
  7. Markkinoiden kartoitus: Tee perusteellinen markkinatutkimus selvittääksesi kilpailutilanteen ja kohderyhmäsi tarpeet. Tämä auttaa sinua muokkaamaan liiketoimintastrategiaasi.
  8. Yrittäjän vakuutukset: Muista ottaa tarvittavat vakuutukset, kuten YEL-vakuutus, joka koskee yrittäjän eläkettä, sekä muita vakuutuksia, jotka suojaavat yritystäsi ja omaa talouttasi.
  9. Rekisterit: Tarpeen mukaan rekisteröi yrityksesi eri virallisissa rekistereissä, kuten ennakkoperintärekisterissä, arvonlisäverovelvollisten rekisterissä ja työnantajarekisterissä.
  10. Yritystili ja kirjanpito: Avaa erillinen yritystili ja harkitse, miten hoidat kirjanpitosi. Voit tehdä sen itse, käyttää taloudenhallinnan palvelua tai palkata tilitoimiston.

Yrittäjyyteen liittyy monia eri vaiheita ja päätöksiä, ja on tärkeää olla huolellinen ja valmistautunut ennen yrityksen perustamista.


Lue lisää yritysten perustamisesta


Posted

in

by

Tags: