Toiminimi perustaminen opas

Opas toiminimiyrittäjälle

Kuinka perustaa toiminimi helposti? Tässä artikkelissa selitämme toiminimen perustamisen selkeällä kielellä, jotta kaikki ymmärtäisivät sen.

Vaikka netti on täynnä tietoa aiheesta, monet ohjeet ovat täynnä vaikeaselkoisia termejä, jotka voivat saada ihmiset hämilleen.

Kuitenkin toiminimen perustaminen ei ole vaikeaa, ja se voidaan tehdä nopeasti, helposti ja edullisesti keneltä tahansa, myös sinulta.

Tässä oppaassa:

  • Kerromme, mitkä ovat toiminimen perustamisen hyödyt ja mahdolliset riskit.
  • Selitämme tilanteet, joissa toiminimen perustaminen on yleensä perusteltua.
  • Ohjeistamme vaihe vaiheelta, miten toiminimi perustetaan käytännössä.
  • Kerromme, mihin Verohallinnon rekistereihin sinun tulee ilmoittautua ja miten tämä tehdään.
  • Annamme vinkkejä starttirahan hakemiseen, jos se kiinnostaa.


Miksi perustaa toiminimi?

Jos haluat kokeilla yrittäjyyttä joko päätyönä tai sivutoimisesti, toiminimi on erinomainen vaihtoehto. Toiminimen perustaminen on helppoa, edullista ja vähemmän byrokraattista kuin esimerkiksi osakeyhtiön perustaminen.

Toiminimi sopii erityisesti pienimuotoiseen liiketoimintaan, joka perustuu pääasiassa omaan työpanokseesi.

Toiminimen edut

  • Toiminimen perustamiskustannukset ovat matalat: Verkkopohjainen perustaminen maksaa vuonna 2023 60 euroa ja paperilomakkeella 115 euroa. Ilmoittautuminen OmaVero-palvelun kautta tai paperilomakkeella ilman kaupparekisterimerkintää on ilmaista.
  • Perustaminen on nopeaa, ja sähköisen perustamisilmoituksen täyttäminen kestää noin varttitunnin, kun taas paperilomakkeen käsittely vie muutaman päivän.
  • Toiminimiyrittäjät voivat yleensä pitää yksinkertaista kirjanpitoa, ja tarvittaessa kirjanpitäjän palkkaaminen voi olla järkevää.
  • Verotus toiminimiyrittäjille on yksinkertaista, ja tulot verotetaan henkilökohtaisina ansio- tai pääomatuloina. Usein toiminimen tulot ovat niin pieniä, että ne verotetaan kokonaan ansiotuloina, mikä voi vähentää verotaakkaa.
  • Verokäytäntö on yksinkertaisempi toiminimiyrittäjille, ja voit ilmoittaa arvonlisäveron kausittain, jos liikevaihtosi on pieni. Jos liikevaihtosi on alle 15 000 euroa, arvonlisäveron ilmoittautuminen ei ole tarpeen.
  • Toiminimen lopettaminen on nopeaa ja helppoa, jos päätät lopettaa yritystoiminnan. Voit myös siirtyä helposti osakeyhtiömuotoon, jos liiketoimintasi kasvaa.


Mahdolliset riskit

Toiminimi tarkoittaa, että olet yrittäjä omalla nimelläsi. Tämä tarkoittaa, että olet vastuussa kaikista sopimuksista ja sitoumuksista omalla omaisuudellasi. Jos joudut tekemään suuria rahallisia satsauksia liiketoimintasi alussa, se voi olla riskialtista.

Toiminimen perustaminen tarkoittaa myös uuden asioiden oppimista, kuten verotuksesta ja kirjanpidosta. On hyvä tuntea nämä asiat, vaikka ammattimainen kirjanpitäjäkin voi auttaa.

Toiminimiyrittäminen voi vaikuttaa liian pieneltä liiketoiminnalta joissain tilanteissa, esimerkiksi jos myyt palveluitasi yrityksille. Osakeyhtiö voi olla uskottavampi vaihtoehto tietyillä aloilla.

Jos teet paljon tuloja, osakeyhtiö voi olla parempi vaihtoehto verotuksen kannalta. Toiminimen tulot ovat henkilökohtaisia tulojasi, ja suuret tulot voivat johtaa korkeaan veroprosenttiin. Osakeyhtiössä voit hallita verotusta paremmin.

Toiminimen perustaminen voi vaikuttaa myös mahdollisuuteesi saada työttömyysetuuksia, jos menetät palkkatyösi. TE-palvelut tekee arvion siitä, oletko päätoiminen yrittäjä vai ei.

Kuka voi perustaa toiminimen?

Melkein kuka tahansa voi perustaa toiminimen. Sinun pitää asua Euroopan talousalueella. Jopa alle 18-vuotias voi toimia yrittäjänä, mutta yleensä tarvitaan huoltajan lupa.

Toiminimen perustaminen eri tilanteissa

Monet perustavat toiminimen opiskelujen aikana. Se voi olla hyvä tapa rahoittaa opintoja ja tehdä töitä samalla.

Toiminimi voi olla myös hyvä vaihtoehto, jos haluat tehdä sivutoimisesti töitä oman päivätyösi lisäksi. Sinun pitää kuitenkin kysyä lupa työnantajaltasi, ja varmistaa, ettei se kilpaile päivätyösi kanssa.

Jos toimintasi on pientä ja liikevaihtosi on alle 15 000 euroa, voit välttää arvonlisäveron ilmoittautumisen, mikä helpottaa byrokratiaa.

Toiminimen perustaminen on yleensä paras vaihtoehto, kun tiedät jo, että sinulla on maksavia asiakkaita. Jos haluat vain testata yritysideaasi tai laskuttaa asiakkaitasi harvoin, voit harkita perinteistä laskutuspalvelua, joka on helpompi vaihtoehto kevyelle yrittämiselle.

Jos tarkoitus on työllistää vain itsesi myymällä omaa osaamistasi ja aikaasi jossain muodossa, perusta toiminimi.


Näin teet perustamisilmoituksen YTJ-palvelussa

Toiminimen nimen valinta

Valitse Nimi

Kun perustat toiminimen, sinulla on vapaus valita nimi, mutta harkitse valintaasi huolellisesti. Hyvin valittu nimi helpottaa liiketoimintaasi ja auttaa asiakkaitasi ja kumppaneitasi muistamaan sen.

Tarkista Nimen Saatavuus

Varmista, että valitsemasi toiminimen nimi ei ole jo rekisteröity kaupparekisteriin. Voit tarkistaa saatavuuden PRH:n nimipalvelusta. Tämä auttaa sinua näkemään, onko haluamasi nimi jo käytössä.

Ei Pakollista Käyttää “Toiminimi” Tai “Tmi” Termiä

Vaikka monet toiminimet sisältävät “toiminimi” tai “tmi” lyhenteen, sinun ei ole pakko käyttää niitä nimessäsi.

Huomioi Sukunimen Käyttö

Jos haluat käyttää omaa nimeäsi toiminimessä, se on yleensä sallittua etu- tai sukunimen osalta. On kuitenkin joitain poikkeuksia, joita kannattaa huomioida.

Sukunimen Käyttöön Liittyy Rajoituksia

Et voi käyttää sukunimeä toiminimessä, jos se voi aiheuttaa sekaannusta toisen suojatun toiminimen tai tavaramerkin kanssa. Tärkeintä on välttää sekaannuksen syntymistä.

Useita Nimen Vaihtoehtoja

Voit myös asettaa toiminimellesi toisen ja kolmannen nimivaihtoehdon, jos olet huolissasi siitä, että ensimmäinen valintasi ei mene läpi.

Kaupparekisteriin Ilmoittautuminen

Ilmoittautuminen Kaupparekisteriin

Jos olet yksityinen elinkeinonharjoittaja eli toiminimiyrittäjä, sinun tulee liittyä kaupparekisteriin, jos jokin seuraavista kriteereistä täyttyy:

  1. Harjoitat luvanvaraista elinkeinoa.
  2. Sinulla on yritystoimintaasi varten pysyvä, erillinen toimitila asunnostasi.
  3. Sinulla on töissä muita henkilöitä kuin perheenjäseniä.
Poikkeus: Kalastus tai Maatilatalous

Kalastusta tai maatilataloutta harjoittavien yksityisten elinkeinonharjoittajien ei ole pakko ilmoittautua kaupparekisteriin.

Mikäli Ehdot Eivät Täyty

Vaikka et täyttäisi edellä mainittuja ehtoja, suosittelemme silti aina tekemään perustamisilmoituksen kaupparekisteriin, koska näin saat virallisen toiminimen ja nimen käyttösuojan. Jos et liity kaupparekisteriin, toimit elinkeinonharjoittajana omalla nimelläsi.

Ilmoittautuminen Kaupparekisteriin

Voit tehdä ilmoituksen joko sähköisesti YTJ-palvelussa tai paperilomakkeella. Sähköinen ilmoitus menee automaattisesti kaupparekisterille.

Aputoiminimi ja Rinnakkaistoiminimi

Rinnakkaistoiminimi

Rinnakkaistoiminimi on hyvä vaihtoehto, jos haluat rekisteröidä toiminimesi toisella kielellä, kuten ruotsiksi tai englanniksi. Huomioi, että erikielisten nimien tulee liittyä toisiinsa sanasisällöiltään.

Toiminimen Toimiala

Toiminimen valitsema toimiala kuvaa, millä alalla tai aloilla yrittäjä toimii. Toimiala ilmoitetaan kaupparekisterille ja Verohallinnolle.

Valitse Tarkka Toimiala

Valitse toimiala huolellisesti, koska se auttaa määrittämään yrityksesi toiminnan luonteen. Laaja toimiala voi vaikeuttaa toiminimen rekisteröintiä, joten tarkempi toimiala on suositeltavaa.

Verotukselliset Rekisterit

Arvonlisäverovelvollisten Rekisteri

Mikäli myyt palveluita tai tavaroita, joiden liikevaihto ylittää 15 000 euroa vuodessa, sinun tulee liittyä arvonlisäverovelvollisten rekisteriin. Tämä tarkoittaa arvonlisäveron lisäämistä hintoihin ja sen maksamista eteenpäin valtiolle.

Ennakkoperintärekisteri

Ennakkoperintärekisteriin liittyminen on usein välttämätöntä palvelujen myyjille. Se mahdollistaa sen, että voit itse huolehtia ennakonpidätyksistä, eikä ostajan tarvitse huolehtia näistä. Kun kuulut ennakkoperintärekisteriin, saa ostaja palveluistasi myös esimerkiksi kotitalousvähennyksen.

Työnantajarekisteri

Työnantajarekisteriin liittyminen on tarpeen, jos maksat palkkaa säännöllisesti kahdelle tai useammalle työntekijälle tai muille säännöllisesti palkkaa maksaville.

Muista Ennakkovero

Arvioi liiketoimintasi tulot ja maksa ennakkoveroa sen perusteella. Yliarviointi johtaa liian suureen ennakkoveroon, kun taas aliarviointi vaatii lisäennakoiden maksamista.

Nämä verotukselliset asiat kannattaa hoitaa huolellisesti toiminimen perustamisen yhteydessä.

Näiden ohjeiden avulla voit perustaa toiminimen Suomessa helposti ja tehokkaasti. Muista kuitenkin aina tarkistaa ajankohtaiset säännöt ja vaatimukset viranomaisilta ennen toiminimen perustamista.

Mitä seuraavaksi?

Odota, että perustamisilmoituksesi käsitellään

Sähköisen ilmoituksen käsittelyaika PRH:ssa on tällä hetkellä noin 3-4 arkipäivää, kun taas paperilomakkeen käsittelyyn kuluu selvästi enemmän aikaa. Siksi on suositeltavaa perustaa toiminimi verkossa pelkästään tämän hitaamman käsittelyn vuoksi.

Hanki kirjanpitäjä

Toimita hyväksytyt yrityksen perustamislomakkeet sekä hyväksytty ilmoituskausi kirjanpitäjällesi. Jos et vielä ole valinnut kirjanpitäjää, nyt on hyvä aika harkita tätä vaihetta.

Voit myös hoitaa kirjanpidon itse, mutta yleensä se kannattaa vain, jos yritystoimintasi on erittäin pienimuotoista tai sinulla on vain muutamia kuukausittaisia tositteita.

Muista, että ne hankinnat, jotka teet ennen Y-tunnuksen saamista, ovat vähennyskelpoisia.

Käynnistä yritystoiminta

Jos sinulla on kysymyksiä, toimi kuten yrittäjä yleensäkin tekisi. Kysy, kunnes saat vastauksen. Jos veroasiat mietityttävät, ota yhteyttä Verohallintoon, sillä he tarjoavat erinomaista puhelinpalvelua. Jos muut talousasiat askarruttavat, ota yhteyttä kirjanpitäjääsi. On tärkeää ymmärtää yrityksesi taloutta riittävän hyvin.

Lupa-asioista saat vastauksia Suomi.fi-palvelusta.

Starttirahan hakeminen toiminimelle

Starttirahan tarkoituksena on turvata toimeentuloasi yritystoiminnan alussa, sillä tiedetään, ettei yrittäjän ensimmäisillä askeleilla tuloja yleensä tule paljon. TE-palvelut myöntää starttirahan aluksi kuudeksi kuukaudeksi, ja voit saada sen jälkeen toisen kuuden kuukauden jakson. Starttirahan maksimikesto on siis 12 kuukautta. Starttirahan päiväkohtainen määrä on 37,21 euroa (vuonna 2023), ja sitä maksetaan enintään viitenä päivänä viikossa.

Toisin sanoen starttiraha on kuukaudessa noin 740 euroa, mutta tästä on vielä vähennettävä verot, koska starttiraha luetaan verotettavaan tuloon. Mitä enemmän tienaat, sitä suurempi osuus starttirahasta menee veroihin. Starttirahan jatkoaika (toinen puoli vuotta) on haettava ensimmäisen tukijakson aikana.

Starttirahan saaminen riippuu pitkälti siitä, millä toimialalla yrityksesi toimii. Joillakin suosituilla aloilla starttiraha on harvinaisempaa, koska sen myöntäminen ei saa vääristää kilpailua. Tämän vuoksi esimerkiksi kampaajat ja kahvilayrittäjät jäävät usein ilman starttirahaa. Jokainen tapaus on kuitenkin yksilöllinen.

Muutamia sanoja starttirahan myöntämisen ehdoista Starttirahan saamiseksi tulee täyttää seuraavat edellytykset:

Sinulla on tarvittavat valmiudet yritystoiminnan aloittamiseen tai olet hankkimassa niitä. Suunnittelemasi yritystoiminta on päätoimista ja sillä uskotaan olevan mahdollisuudet kannattavuuteen.

Et voi saada starttirahaa, jos:

  1. Yritystoimintasi tuottaa sinulle riittävää toimeentuloa heti alussa, sillä starttiraha on suunniteltu tukemaan toimeentuloa alkuvaiheessa.
  2. Starttirahan myöntämisen katsotaan vääristävän kilpailua samoja tuotteita tai palveluita tarjoavien yrittäjien tai yritysten välillä. Jos starttiraha antaisi sinulle merkittävän kilpailuedun, se voi estää starttirahan saamisen.

  3. Olet aloittanut yritystoimintasi ennen kuin tuen myöntämisestä on päätetty. Älä kiirehdi perustamisen kanssa, vaan tarkista TE-toimistolta, mitkä toimenpiteet lasketaan yritystoiminnan aloittamiseksi. Älä hanki maksuhäiriömerkintöjä.
  4. Starttiraha voidaan evätä, jos hakija on olennaisesti laiminlyönyt verojen tai muiden maksujen suorittamisen tai hänellä on merkittäviä yksityisoikeudellisia maksuhäiriöitä.

  5. Starttirahaa ei voida maksaa, jos sinulla on muilla tavoilla turvattu toimeentulo, esimerkiksi palkkatuloja, erilaisia tukia tai muita etuuksia. Starttiraha on tarkoitettu nimenomaan toimeentulon turvaamiseen.


Yhteenveto


Jos olet lukenut kaiken edellä mainitun, sinulla pitäisi olla nyt perustiedot toiminimen perustamisesta. On kuitenkin tärkeää muistaa, että yrittäjyyteen liittyy monia muita näkökohtia kuin pelkkä perustamisprosessi. Suosittelemme opiskelemaan aiheita jatkuvasti, kehittämään liiketoimintaa, kuuntelemaan asiakkaita ja olemaan utelias.


Posted

in

by

Tags: